Di19 Nov, 20:00 Djuena Tikuna- Weerstand en vrijheid van een inheemse volk in film, debat en concert

 10,00

19 November
Aanvang 20:00
Doors: 19:30

Op voorraad

Beschrijving

Met haar fladderende stem en haar langzame klaagzangen werd Djuena – wiens voornaam “de jaguar die in de rivier springt” betekent – de woordvoerder van de Tikunas. Deze inheemse volk leven al millennia in het Amazone-regenwoud, in een regio die bekend staat als de “Three Borders”, omdat volgens de kaarten Brazilië, Colombia en Peru elkaar raken. De bijna 60.000 Tikuna’s leven nog steeds van hun plantages en de resultaten van hun vispartijen of jacht.
Op 23 augustus 2017 was Djuena de eerste Indiaan die in hun taal zong in het Teatro Amazonas, het Manaus Opera House, dat meer dan 120 jaar geleden werd gebouwd. Zanger van het Tikuna-volk, de grootste inheemse natie in Brazilië. Djuena ontwikkelt haar kunst sinds ze heel jong was, na de culturele manifestaties van haar familieleden in de strijdrituelen van de inheemse Amazone-beweging.


Ze is de eerste inheemse journalist die is opgeleid in het Amazonegebied en heeft als spreker haar indrukken verdeeld over het thema van inheems muzikaal vakmanschap en al zijn culturele universum en zijn weerstand. Voor haar moet de inheemse muziek geangageerd zijn, omdat het de ware identiteit vertegenwoordigt, volgens de wijsheid van de voorouders om de nieuwe generaties te koesteren.

“Dit is het begin van een verzetsverhaal dat wij inheemse mensen willen zingen”

WIYAEGÜ (2019) Documentaire
20 min / kleur / Brazilië / 2019

De documentaire Wiyaegü onthult ons de stemmen van het Tikuna-volk, een van de grootste inheemse naties in het Amazonegebied. Door hun muzikaliteit behouden ze hun cultuur, hun wereldbeeld en hun identiteit. Het geluid van het traditionele, geboren in rituele huizen, verweeft met de nieuwe invloeden van de hedendaagse tijd, waardoor een nieuwe manier wordt gecreëerd om de moedertaal te waarderen en in leven te houden. Een taal die door meer dan 50.000 personen gesproken wordt. De getuigenissen verzameld door zanger en journalist Djuena Tikuna spreken over de uitdagingen en empowerment die muziek biedt aan degenen die erin geloven als een hulpmiddel voor sociale transformatie en cultureel verzet.
Zo volgt het lied Tikuna, opgeschrikt door de liederen van de voorouders, verbonden met de nieuwe tijd, om te worden gezongen door de generaties van morgen.

Q&A Mediation: Fabio de Castro (Senior Lecturer, CEDLA).

Sinds1987