fbpx

Vr 06 Mrt, 20:30 From Choro to Jazz: a journey through the Brazilian instrumental music

 12,50

06 Maart
Aanvang 20:30
Doors: 20:00
At the door: €15,00

Uitverkocht

Elizabeth Fadel, Alaor Soares, Lucas Figueiredo en Nelson Latif maken een reis door de Braziliaanse instrumentale muziek en onderzoeken de brede reikwijdte van het culturele erfgoed van Brazilië. Het concert loopt van de hybride stijl van Choro tot hedendaagse Braziliaanse jazz.

Elizabeth Fadel, Alaor Soares, Lucas Figueiredo & Nelson Latif will make a journey trough the Brazilian Instrumental Music, exploring the wide scope of Brazil’s cultural heritage.
The concert runs from the hybrid style of Choro up to contemporary Brazilian jazz.

Elizabeth Fadel – piano
Alaor Soares - percussion
Nelson Latif – 7 string acc. guitar and cavaquinho
Lucas Figueiredo – sax and flute

Lucas Figueiredo
Hij begon met het bestuderen van muziek in Piracaia, in São Paulo, klarinet spelen in de Gemeentelijke Symphonic Band, met leerkrachten Celso Salgado, Ronaldo Siroky en Luiz Carlos Santana. In die tijd, heeft Figueiredo deelgenomen aan groepen jongeren, zoals de Young Symphonic Band van Bragança Paulista, Symphonic Band First Movement – FAAT en het Jeugd Symfonie Orkest van Atibaia.

Geslaagd om saxofoon te studeren in EMESP Tom Jobim, hij kreeg studie orientatie van grote leraren als Mané Silveira, Roberto Sion, Itamar Colaco, Edu Ribeiro en Sizão Machado. Ook maakte deel van de jeugdgroepen Tom Jobim Jeugdorkest, Jeugd Muziekkapel van de staat São Paulo en Jeugd Orkest van São Paulo. In São Paulo, volgde hij gedurende twee jaar de Music Degree Opleiding van UNESP alvorens te worden goedgekeurd voor het Conservatorium van Amsterdã.

In de laatste jaren is Lucas Figueiredo heel actieve in de muziek scene van Amsterdã. Hij speelde is lid van de Nederlandse Concert Big Band groepen Bolsita het Metropole Orkest Akademie en VLC student Big Band, naast zijn werk met zijn Latin Jazz kwartet uitvoeren in heel Holanda.Alguns prijzen die won waren Jonge Solist van het Jeugdorkest Tom Jobim (2014), Latin Grammy Cultural Foundation Award (2016) en de eerste prijs in de Jazz Contest Boekarest, Roemenië (2017).

Elizabeth Fadel
De Braziliaanse pianiste Elizabeth Fadel heeft een carrière in Brazilië doorlopen met uitvoeringen van recitals met klassieke en Braziliaanse populaire muziek, als solist of met orkesten. In haar studie had ze het privilege om te spelen met Olga Kiun, Evgeny Izotov, Henriqueta Garcez Duarte en Anna Yarovaia. Ze speelde twee jaar piano, klavecimbel en orgel met het orkest Camerata Antiqua de Curitiba. In Brazilië werkte Elizabeth ook drie jaar als docente en pianiste aan het Conservatorium van Braziliaanse Muziek in Curitiba, onder andere met Braziliaanse populaire muziek.

In 2007 heeft ze een tour gedaan met de beroemde klarinettist Paulo Moura. Voordat ze naar Europa verhuisde, lanceerde ze het album “Divertimento” met Daniel Migliavacca, en kreeg geweldige recensies. In 2010 verhuisde ze naar Den Haag om klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium te studeren, onder leiding van Jacques Ogg. Momenteel speelt ze piano op de choro school EPM Holanda in Rotterdam. In 2014 lanceerde ze als componist en percussionist de cd van choro “Saideira”. In de jaren in Nederland speelde ze samen met veel bands, koren, musici, ze oogst veel lof.

Nelson Latif
Nelson Latif komt uit de generatie musici van São Paulo van de jaren 80. Tijdens zijn opleiding lag het accent op choro en jazz. Vandaaruit heeft Nelson een unieke eigen stijl op de gitaar ontwikkeld. Nelson Latif laat de technische vaardigheid van de klassieke gitaar vervloeien met de muzikale invloeden die hij in de loop van zijn carrière heeft ondergaan. Zijn melodische lijnen zijn sterk beïnvloed door de bebop en de Braziliaans syncopische ritmes.
Latif begon op zijn veertiende gitaar te studeren. In de jaren ’90 verhuisde hij naar Amsterdam en begon op te treden met de cavaquinho, het instrument dat sindsdien zijn handelsmerk is geworden.

Nelson Latif keerde terug naar Brazilië in 2001, in welk jaar hij het Trio Baru vormde met de musici Fernando Corbal en Bosco Oliveira. Nadien heeft Nelson Latif zowel solo als in vele verschillende formaties opgetreden, als duo met de multi-instrumentalist Carlinhos Antunes en met Ustad Zamir Kahn, sitar en tablaspeler, en telg van een legendarische familie van Indiase musici. In 2005 heeft Latif de CD Choro, Samba e Afins opgenomen, samen met de Nederlandse gitarist Joeri de Graaf. Deze CD was het begin het Project Choramundo, dat musici uit Nederland, Suriname en Brazilië bijeen bracht.

In zijn streven de Braziliaanse cultuur uit te dragen heeft Nelson Latif het Project “Alma Brasileira” gecoördineerd, dat is opgezet ten behoeve van Braziliaanse ambassades, universiteiten en culturele instellingen. Het project bestaat uit workshops, concerten en een lezing, waarbij een breed scala van de Braziliaanse traditionele muziek aan de orde komt.

Muziek is altijd een passie geweest voor Alaor Soares. Sinds zijn vroege jeugd, met vrienden of thuisfeestjes, was muziek altijd aanwezig. Tijdens zijn studies aan het Stedelijk Conservatorium van São Paulo raakte hij geïnteresseerd in het onderwijzen van anderen. Alaor was gefascineerd door de vaardigheden en principes om anderen te helpen begrijpen wat er wordt onderwezen en, nog belangrijker, om te onthouden wat ze hebben geleerd. Dus lesgeven, leren en optreden zijn altijd aanwezig geweest in het leven van Alaor.

Muziek is zijn passie, maar het maakt deel uit van een grotere culturele context en vele andere kunstvormen hebben zijn werk beïnvloed. In Brazilië heeft Alaor samengewerkt met Braziliaanse artiesten, muziekscholen, theatergroepen en dansgroepen. Zijn ontmoeting met de Nederlandse filmregisseur Eddy Terstall resulteerde in de film Transit.

Alaor was de eerste die Braziliaanse muziek doceerde aan het conservatorium van Rotterdam. Hij organiseerde studiereizen naar Brazilië en bracht zijn studenten naar Rio de Janeiro, Salvador (Bahia) en Recife (Pernambuco). Tegelijkertijd betrad Alaor de bedrijfsarena en creëerde en faciliteerde unieke workshops voor teambuilding. Alaor heeft sindsdien deelgenomen aan tal van evenementen in veel verschillende Europese landen.

Alaor heeft nog een grote passie: evenementen organiseren. Hij is de oprichter van de International Samba Meeting, met geweldige Braziliaanse slagwerkmeesters en dansers. En als artistiek directeur van het Viva Brasil Festival, het belangrijkste Braziliaanse muziekevenement in Nederland, heeft hij de Braziliaanse topartiesten in Amsterdam kunnen presenteren.

Since1987