Casa Expositie vr 15 tm 17 mei 2015 Eugenio Monteiro: Zeilen in kleuren

Van 11:00 tot 19:00 uur

Description

Stichting ALMANAC en Casa MUNGANGA presenteren Zeilen in Kleuren, een expositie van de Braziliaanse kunstenaar Eugenio Monteiro. Met emaille/glazuur verf op planken maakt hij kleurrijke schilderijen van roeiboten, zeilschepen en andere vaartuigen. Ook toont hij zijn schilderijen van folkloristische Braziliaanse feesten. 

Eugenio Monteiro schildert boten vanuit verschillende gezichtspunten en geeft ze zo een poëtisch aanzien. De schilder is een hartstochtelijk liefhebber van schepen. Met zijn techniek van synthetische emaille verf op MDF legt hij de boten vast als plastische objecten. Ook maakt hij schilderijen in naïeve stijl van Braziliaanse folkloristische festiviteiten, zoals carnaval en de ‘Cavalhada’. Deze feesten vinden ieder jaar plaats in het midden van Brazilië waar de kunstenaar woont.

CavalhadaZijn schilderijen werden al tentoongesteld in verschillende Braziliaanse steden, zoals Brasília, São Paulo, Rio de Janeiro en ook in Miami. De schilder exposeert nu voor het eerst in Europa. In mei dit jaar vindt de expositie Zeilen in Kleuren plaats in Amsterdam. Zij wordt georganiseerd door Stichting Almanac, in het multifunctionele kunstcentrum Casa Munganga.

De kunstenaar is ook een bekende en bekroonde tekstdichter. Hij heeft met verschillende Braziliaanse beroemde componisten gewerkt. Zijn lied ‘Nó na Madeira’, gemaakt met João Nogueira wordt beschouwd als één van de honderd beste Braziliaanse muziek van de twintigste eeuw.

Naast zijn werk als schilder en tekstdichter zet Eugenio zich in voor auteursrechten in Brazilië, waarin hij al meer dan 20 jaar zeer actief is. 

 

Since1987