Zon 01 Okt 2023, 16:00 – Haydn, Chopin en Liszt, pianoconcert door Alexander Chater

 15,00

01 Oktober 2023
Starts: 16:00
Door open: 15:30

Out of stock

Description

Haydn lijkt soms een beetje in de schaduw te staan van zijn twee geniale tijdgenoten: Mozart en Beethoven.  Echter was hij net zo uniek en had een eigen stijl van componeren. In zijn laatste piano sonate horen we de humoristische kant van deze componist; soms lijkt het alsof hij expres “foute noten” opschrijft in de partituur om het publiek (en misschien de pianist ook) een beetje voor de gek te houden.

In de Nocturnes van Chopin gaan we terug in de tijd naar de salons van Parijs waar alle adellijke mensen samen komen om muziek, kunst en de nieuwste roddels en schandalen te bespreken. Chopin was als pianist niet vaak op het podium te vinden- hij was liever aan het componeren- maar als hij voor publiek speelde, was het in deze setting. We horen in deze stukken zijn meest lyrische en zangerige kwaliteiten naar boven komen. De linkerhand schildert een klankwereld en de rechterhand zingt een melodie in de stilte van de nacht. Intimiteit is dan ook inherent aan Chopin en zijn muziek.

De tegenpool van Chopin is Franz Liszt, al hadden de twee mannen grote waardering voor elkaars werk.
Liszt staat vaak bekend van zijn bombastische en virtuoze werken, maar hij had veel kanten.
In zijn religieuze muziek zit een grandiositeit die niet oppervlakkig is, het is hele serieuze muziek. Hij was altijd zeer betrokken bij de Katholieke kerk en op jonge leeftijd heeft hij zelfs overwogen om zijn muziek carrière op te geven en priester te worden.
In de 2 legendes horen we eerst het verhaal van sint Franciscus van Assissi die aan de vogels predikte waarna we sint Franciscus van Paola horen lopen over het water.
Deze twee verhalen zijn prachtig in klank uitgebeeld door Liszt.

Over Alexander Chater: Deze jonge bevlogen pianist heeft een enorme passie en enthousiasme voor de piano en klassieke muziek. Zijn optredens worden door het publiek ervaren als spontaan en energiek wat hij te danken heeft aan ruime optreed ervaring door heel Nederland.

Hij vertelt altijd iets over de muziek die hij speelt waarbij poëtische en fantasierijke uitbeeldingen van de muziek centraal staan, zo krijgt het publiek een dieper begrip van de klanken die ze horen.
Naast zelf optreden organiseert hij ook een concertserie “Fabrieklassiek” en is hij programmeur van de lunchconcerten serie in Theater aan de Schie te Schiedam.
Toegankelijkheid is voor hem een zeer belangrijk thema en hij houd zich steeds bezig met de manier van presenteren van deze ontzettend spannende en ontroerende muziek!

Programma:
Joseph Haydn (1732-1809) – sonate in C HOB XVI: 50
I Allegro
II Adagio
III Allegro molto

Frederic Chopin (1810-1849) – 4 Nocturnes
I Nocturne op 27 nr 1
II Nocturne op 27 nr 2
III Nocturne op 32 nr 1
IV Nocturne op 32 nr 2

Franz Liszt (1811-1886) – 2 légendes
I St Francois d’Assise: La prédication aux oiseaux
II St Francois de Paule marchant sur les flots

Since1987