Za 16 Maart, 8:30pm – Reflejos del Alma – Jeff Heijne & Mascha Van Nieuwkerk

 12,50

16 Maart
Aanvang 20:30
Doors: 20:00
At the door: €15,00
Cross-over tussen flamenco, klassieke muziek en een vleugje bluegrass.

In stock

Description

Misschien kent u celliste Mascha Van Nieuwkerk van haar wekelijkse optreden bij Podium Witteman met de huisband Fuse? Of wellicht heeft u al eerder een concert van flamencogitarist Jeff Heijne in Teatro Munganga bijgewoond? Tijdens dit bijzondere optreden vormen zij een geheel nieuwe combinatie. Mascha en Jeff hebben elkaar nog niet zo lang geleden ontmoet en afgelopen zomer is een ‘nieuwe liefde opgebloeid’. Om deze liefde kracht bij te zetten, hebben ze ook maar meteen een cd opgenomen.
Vanavond staan er o.a. composities van de nieuwe cd ‘Reflejos del Alma’, De Falla, Bartók, Fauré, Tsindsadze, Martinu en Pärt op het programma die door persoonlijke verhalen met elkaar verbonden worden. Een primeur in Teatro Munganga, waar hopelijk nog veel meer moois uit voortvloeit. Mis het niet!

Jeff Heijne (www.jeffheijne.nl)
“Tijdens mijn jeugd was de gitaar mijn manier om aan de realiteit te ontsnappen, maar gelukkig werd het ook mijn troost en redding. Uiteindelijk trok de kunst van het componeren me aan, waardoor ik mijn levenservaringen en gevoelens in de muziek kon stoppen. Tijdens het schrijven besteed ik veel tijd aan het nadenken over wat ik leuk vind aan muziek en vooral waarom ik geniet van het luisteren naar verschillende muziekgenres, en niet alleen van flamenco. Ik ontdekte dat deze genres veel gemeen hadden met flamenco. Flamenco kan agressief zijn, maar ook gevoelig en intiem, lyrisch en toch ritmisch en percussief, spontaan en toch doelgericht. Op dat moment realiseerde ik me dat de agressiviteit een heel harde rockachtige kwaliteit heeft en dat de meer intieme kant van flamenco op klassieke muziek lijkt. Vanaf dat moment stond ik mezelf toe meer te worden beïnvloed door andere muziekgenres die ik waardeer, door de eerste stappen te zetten in het creëren van mijn eigen taal, vrij van culturele toe-eigening.”
Reflejos del Alma, ook wel weerspiegelingen van de ziel, is een muzikale reis door de leefwereld van Jeff Heijne. Gewapend met gitaar gaat hij de strijd aan met stereotyperingen, bestaande conventies en thema’s als eenzaamheid, liefde en vluchten voor de realiteit.
Onlangs heeft Jeff als één van de vijf winnaars de YAA-award 2018 (Young Artsupport Amsterdam) mogen ontvangen; een jaarlijks uitgereikte prijs aan jonge en bijzondere kunstenaars op het gebied van film, muziek, theater en kunst. Met het gewonnen geldbedrag heeft Jeff in eigen beheer de CD: ‘Reflejos del Alma’ gemaakt: het is een zeer persoonlijk project geworden over onder andere eenzaamheid, liefde en vluchten voor de realiteit.

Mascha van Nieuwkerk (www.maschavannieuwkerk.com)
Met haar vrije, energieke speelstijl, waarin ritme en improvisatie een grote rol spelen, behoort de jonge celliste Mascha van Nieuwkerk (28) tot een nieuwe generatie muzikanten die met hun instrument in de hand muzikale barrières doorbreken en de klassieke muziek verrijken met invloeden uit andere genres en culturen. Als een van de oprichters van Fuse, de vaste huisband van het tv-programma Podium Witteman, specialiseerde ze zich in het maken van eigenzinnige bewerkingen van stukken uit het klassieke, folk en jazz repertoire. Ze viel op met spraakmakende tv-optredens zoals haar intieme instrumentale versie van het lied ‘Trois beaux Oiseau du Paradis’ van Ravel na de aanslag op de Bataclan in Parijs, haar vertolking van de beroemde cello solo uit het tweede piano concert van Brahms en haar samenwerkingen met Reinbert de Leeuw en componist Gabriel Prokofiev.

Since1987