Vr 01 Maart 20:30 – Tibau Tavares, muziek uit Cabo Verde (Kaap Verde)

 15,00

01 maart
Aanvang 20:30
Doors: 20:00
At the door: €18,00

In stock

Description

Tibau Tavares is een Kaapverdische zanger/gitarist/schrijver van het oudste eiland van de archipel Cabo Verde, ontdekt door de Portugezen halverwege de 17e eeuw, onder de naam Maio (mei) ruim drie eeuwen voor dat S. Vicente bewoond werd. Zowel Maio als Brava waren politiek gezien de “vergeten eilanden”; door de steun van Kaapverdische-Amerikaanse migranten, is Brava eindelijke gaan ontwikkelen en blijft Maio ver achter deze ontwikkeling, maar desalniettemin, prachtig in al haar ongerepte natuur en stranden en haar pure eenvoud.

Maio is het eiland waar ook de populaire muziekstijlen, zoals het dansbare Coladeira en de nostalgische Morna worden gespeeld, met hun eigen nuances in ritmes, melodielijnen en interpretatie.

Tibau heeft met zijn composities en stemgeluid iets moois en natuurlijk, poëtisch dromerig en dan weer dansbaar en uptempo. Het brengt je naar de bescheidenheid van de inwoners van dit eiland.  Een pareltje die je niet mag missen!

Meerdere bekende componisten en musici hebben hun creatieve roots direct of indirect aan Maio te danken, waaronder deze Tibau Tavares, of Nho Eugenio Tavares, een Nho Fulgencio Tavares, Funana meester Norberto Tavares, de legendarische USA Tavares van Motown met de song “Heaven Must Be Missing An Angel” of de alom bekende zangeres Sara Tavares, of muziek producent Danilo Tavares.

Bio
José Mario Tavares Silva, alias Tibau Tavares werd geboren op 21 juli 1968 op Maio (vertaald Mei), één van 10 eilanden van de eilandengroep Kaap Verdië, gelegen 700km van de westkust van Senegal. Toen hij nog amper 6 jaar was, bouwde hij zijn eigen gitaar, om kort daarop in de lokale kerk te spelen. Tibau is een multi-instrumentalist componist, hij speelt onder andere ook piano en cavaquinho en schrijft prachtige teksten over het alledaagse bestaan.
Veel van zijn composities heeft hij gecomponeerd voor bekende Kaapverdische artiesten, waaronder Lura met het nummer “Ponciana e as Aguas”, het nummer “Tradição” dat door Gabriela Mendes werd opgenomen, de prachtige morna “Noite de Porto Inglês” opgenomen door Zizi Vaz, zoals ook voor onder anderen Mayra Andrade en Isa Pereira. In 2013 is hij gevraagd deel te nemen aan de Duitse band “Pupkulies & Rebeca” voor de opnamen van hun eerste album, waarmee grote successen werden behaald over heel Europa en daardoor op vele Afrikaanse festivals belandde.
In 2017 werd het tweede album opgenomen “7Musicas” die zij lanceerden op het Afrikaanse festival van Wurzburg in Duitsland; tevens werd hij ook gevraagd om het thema lied voor de promo clip van dit zelfde festival te schrijven, getiteld “Wonderful Africa” en geïnterpreteerd door artiesten uit alle windstreken van de Wereld. Op dit moment is Tibau Tavares bezig met de voorbereidingen voor een nieuw album, dat naar alle waarschijnlijkheid in het najaar of einde van het jaar 2019 uitgebracht zal gaan worden en zal hij tussendoor door Europa touren.

 

Since1987