Thur 06 Jul 2023, 20:00 – August Willemsen, de bladzij en de werkelijkheid, documentaire by Frederieke Jochems

 12,50

06 July 2023
Starts:
20:00
Door open:
19:30

Out of stock

Description

Stichting August Willemsen en Teatro Munganga presenteert:
August Willemsen, de bladzij en de werkelijkheid, documentaire by Frederieke Jochems.

Filmmaker Frederieke Jochems las het boek Braziliaanse Brieven van August Willemsen terwijl ze op bezoek was in Rio de Janeiro. Het inspireerde haar om hem achterna te reizen en te onderzoeken wat hem trok naar dit immense land – en wat hij in Nederland ontvluchtte. Huist er een Braziliaanse ziel in de charmante literator? In de documentaire ‘August Willemsen, de bladzij en de werkelijkheid’ is zijn karakter opgebouwd uit beelden van de Bijlmermeer waar hij woonde en Brazilië, verweven met brieffragmenten en magistrale televisieoptredens. Zijn complexe relaties met vrouwen, vrienden en dochter worden blootgelegd in hun getuigenissen met een niet aflatende loyaliteit voor ‘hun’ Guus.

August Willemsen (1936-2007) was een vertaler Portugees die de gedichten van Fernando Pessoa en Carlos Drummond de Andrade en vele anderen, ontsloot voor het Nederlandse taalgebied.
In 2022, vijftien jaar na zijn dood, is het hoog tijd om de eminente vertaler, essayist, schrijver en acteur weer in de schijnwerpers te zetten:
De film komt uit met de heruitgave van de bestseller Braziliaanse brieven in Nederland en de Portugese vertaling in Brazilië.

Filmmaakster Frederieke Jochems is aanwezig en maakt deel uit een Q&A na de projectie van haar documentaire.

Productie: Franjo Studio
Lengte 1 uur en 17 minuten.
English subtitles.

Since1987