Do 20 Juni, 20:30 Roma Roots Folk door Nadara Gipsy Band

 13,00

20 Juni
Aanvang: 20:30
Deur open: 20:00
Tickets door
: €17,50

In stock

Description

Een unieke kennismaking met  de belangrijkste vertegenwoordiger van de ROMA-muziek, de Nadara Gipsy Band.

Repertoire: dé Oriëntaalse zigeuner-muziek waarmee de bevolking uit het Zwarte Zee gebied  de dagelijkse beslommeringen wegdanst. De naam NADARA betekent dan ook veelzeggend, in de zigeunertaal: ” houd moed ! ”.

Danseres Sibella Talida, uit Oradea treedt ook tijdens het concert op.

Na de pauze komen de Hongaarse en zigeuner Csárdás aan bod. Dit belooft een sfeer van een heuse zigeuner-bruiloft te worden (uit Transsylvanië).

De veelzijdige bandleidster ALEXANDRA BEAUJARD componeerde soundtracks voor films en arrangeerde veel zigeuner dansmuziek. NADARA toerde vorig jaar samen met Goran Brankovic. Samen met deze King van de Balkan liet NADARA een spoor van verschroeide danszalen achter. Alexandra als de Queen van de Roma vat het afgelopen jaar als volgt samen: ”grote of intieme zalen maakt ons niet uit; onze muziek is voor zigeuner-bruiloften en dansen zit in ons zigeuner-bloed”.

Op haar album PRINCE OF GYPSIES uit 2010 bezingt zij het tragische lot van de zigeuners. Bij het album behoort een boekje met tekst en foto’s uit het dorpje Szászcsávás (Ceuas).

En op haar LIVE CD ‘Szászcsávás Serenade’ trekt Alexandra alle registers open: van Gypsy swing tot melancholische overpeinzingen over het zigeuner-leven. Alexandra zingt op deze CD in het Russisch, Hongaars, Roemeens en Romanesj. Het is niet alleen tragiek bij NADARA! Een lied als Tchikie Tchikie is bijvoorbeeld een onvervalst MAHALA-(Oriëntaals) dansnummer waar haar publiek stevig op kan swingen. De zwoele-hese stem van Alexandra en een volledig op-stoom-geraakt orkest maakt dat de toehoorder zich op een zigeuner-bruiloft in Transsylvanië waant.

Nadara Gypsy Wedding Band
Dit orkest behoort tot de top van zigeunerorkesten uit Hongarije en Roemenië.
Het repertoire bevat oorspronkelijke Roma tracks en natuurlijk ook repertoire van naburige volkeren, onderweg opgepikt in hun Roma Drom (de levensreis van de zigeuners).
Op deze tour neemt Nadara vooral de Mahala muziek mee uit de regio van de Zwarte Zee. Dit belooft een extra oriëntaals dansfeest te worden.

Alexandra
Zangeres en bandleidster Alexandra Beaujard die vanaf haar 18e jaar zong en accordeon speelde, besloot rond haar twintigste haar roots achterna te reizen. Per huifkar! Met haar broer, haar moeder en haar voormalige echtgenoot plus 5 muilezels trok zij vanuit Frankrijk naar Italië. Zij mixt traditionele zigeunermuziek met eigen arrangementen en zoekt voortdurend de samenwerking met lokale zigeuner-muzikanten.
Het is het zigeunerbloed dat door haar aderen stroomt en waarvan ze als kind niet begreep waar het vandaan kwam: die onrust. Alexandra: ”Toen al, was ik niet weg te slaan bij de zigeunerfamilies. Ieder jaar kwamen deze voor het Gypsy-festival naar de Franse regio waar ik opgroeide. De moeder van mijn moeder was nomade, dus dat verklaart mogelijk mijn reizigersbloed. Later ontdekte ik dat de Joodse moeder van mijn opa ook een zigeunerachtergrond had en toen viel alles op zijn plek.

In Italië trof zij een reizende familie uit Finland; samen trokken zij verder naar Roemenië. In centraal Roemenië, het Hongaars sprekende deel: Transsylvanië, stuitte haar karavaan op het plaatselijke bruiloftsorkest. Dit authentieke Roma orkest was juist onderweg naar een groot feest. Als een waargebeurd zwaan-kleef-aan sprookje arriveerde de stoet met zo’n 50 mensen en 19 paarden en muilezels in het dorp Szászcsávás.

Alexandra raakte verliefd op de muziek en op de primás Tocila. In 2001 richtten zij samen het orkest op met de naam NADARA. De naam betekent in Romanes: ”HOUD MOED !”.

Sinds1987