Casa Literatuur do 12 mrt 2015 30 jaar Braziliaanse Brieven: een avond in de geest van August Willemsen

Wanneer: 12 maart 2015
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Casa Munganga, Schinkelhavenstraat 27 Hs, 1075 VP Amsterdam
www.munganga.nl
Entree: 5 euro

SKU: 874 Category: Tag:

Description

30 jaar Braziliaanse Brieven: een avond in de geest van August Willemsen

“Wat er echt toe doet komt in brieven”

Met deze avond wordt het startschot gegeven voor de Stichting August Willemsen die zich in zal zetten om de verhoudingen tussen het Portugees en het Nederlands te versterken.
Het is dit jaar precies dertig jaar geleden dat de brievenbundel ‘Braziliaanse brieven’ van August Willemsen het licht zag. Sinds die eerste uitgave bij de Arbeiderspers is het boek onderdeel van een select rijtje must-reads voor een ieder die zich in Brazilië interesseert. Tegelijkertijd is het volgens veel mensen het werk waarin Willemsen als schrijver en als mens het best tot uitdrukking komt. Voor menigeen is het een eerste kennismaking geweest om iets van Brazilië te gaan begrijpen.

August Willemsen
August Willemsen (1936-2007) was een begenadigd vertaler die met zijn taalvaardige en toegankelijke stijl de Portugese en Braziliaanse literatuur definitief voor het Nederlandse taalgebied heeft ontsloten. Hij werd vooral bekend door zijn vertalingen van de Portugese dichter Fernando Pessoa en van “Diepe wildernis: de wegen”, het meesterwerk van de Braziliaanse schrijver João Guimarães Rosa. Daarnaast was hij een meesterlijk schrijver van essays, dagboeken en brieven, waarin hij ons met zijn kenmerkende stijl meenam naar de wondere wereld van de Portugese taal en culturen.

Theater, video en literatuur
Met Paul Roelofsen (dé Paul in Braziliaanse Brieven) wordt gesproken over van de correspondentie tussen hem en August Willemsen. Daarnaast zijn er andere gasten aanwezig die deel gaan maken aan een panel over de huidige situatie van (o.a.) de Portugese taal.
In de tweede deel van de avond wordt aandacht gegeven aan enkele van de door Willemsen vertaalde teksten die als inspiratie bron voor verschillende kunstenaars gebruikt werden:
– Muzikant Daniel Cross, oprichter van Rosa Ensemble, presenteert video fragmenten uit een voorstelling waarin hij samen met August Willemsen werkte;
– Filmmaker Mendel Hardeman leest passages uit de roman ‘De Binnenlanden’ van Euclides da Cunha;
– Teatro Munganga speelt een scene uit de voorstelling ‘Derde oever’ (geïnspireerd op een verhaal van João Guimarães Rosa), gemaakt in 2003 in samenwerking met August Willemsen.

Since1987