Casa Concert za 13 februari "Noite de Choro", Elizabeth Fadel & Hans Mekel

 10,00

13 februari 2016
Aanvang 21.00 uur
Deur open 20:00

Out of stock

Description

Choro, Piano e Clarinet
Vandaag, 13 februari, presenteren Elizabeth Fadel, piano, en Hans Mekel, clarinet, een avond met veel Braziliaanse Choro, een van de oudste Braziliaanse muziekstijl, de bron waarvandaan de Samba, de Bossa Nova en de MPB zijn geboren.

Elizabeth is geboren in Curitiba, Brazilië, en start al met haar pianostudie bij de Rosa Mística Music School  op zevenjarige leeftijd. Op haar achttiende wordt zij lid van het Parana’s Art  College en studeert muziektherapie. Zij behaalt een bachelor aan de Escola de Música e Belas Artes, waar zij o.a. lessen volgt van de Russische pianiste Ola Kiun. Vervolgens geeft zij in Brazilië zelf pianoles, werkt zij bij het Braziliaanse conservatorium voor populaire muziek en kiest, twintig jaar oud, voor het klavecimbel. Ook maakt zij deel uit van een groep van de Escola de Música e Belas Artes (EMBAP). In haar geboorteland geeft ze vele concerten.  Sinds enkele jaren woont zij in Nederland, waar zij  een masterstudie klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag heeft gevolgd.

Zij werkt als piano en ensemble docent op de Escola Portátil da Holanda (EPM), een school waar de Braziliaanse choromuziek wekelijks wordt gespeeld. Hans en  Elizabeth kennen elkaar hiervan, zij spelen al geruime tijd samen choro.

Hans Mekel leert Choro kennen na een periode die meer gericht was op het spelen van een mix van geïmproviseerde muziek, Balkan en klezmer. Sindsdien is Mekel een enthousiaste Chorinho vertolker geworden. Hij heeft o.a. gespeeld met de groep Pinga, een Hollandse samba en Chorogroep. Ook speelt hij verschillende keren op de Roda de Choro en samba evenementen in het Bimhuis. Hij werkt als docent voor fluit, klarinet en saxofoon op Rootz Muziekscholen in Delft en speelt in de Amsterdamse Accu Fanfare.

Wat is Choro?
Ontstaan in de 19e eeuw in Rio de Janeiro, Choro is over het algemeen een instrumentaal genre, een van de oudste nog actieve authentieke Braziliaanse muziekstijlen. De toenmalige cariocas, inwoners van Rio, bestonden uit europeanen, afrikanen, indianen en natuurlijk een mix van
deze rassen. De europese dansen als de polka, schottisch, wals, habanera en mazurka werden doorontwikkeld en beïnvloed door Afrikaanse ritmes zoals de lundu en batuque. Zo ontstond een nieuwe mix. Deze mix werd vaak gespeeld door een regional: een bezetting van fluit, gitaar, cavaquinho en later ook percussie. De term “Choro” werd al rond 1910 gebruikt om deze manier van spelen en deze nieuwe ontstane muziekstijl aan te duiden. Later is uit de Choro ook de bekende samba geboren.Het was en is nog steeds een leerschool voor de belangrijkste Braziliaanse muzikanten en componisten zoals Pixinguinha, Anacleto de Medeiros, Ernesto Nazareth, Sivuca, Hermeto Pascoal, Tom Jobim, Altamiro Carrilho, Baden Powell en Raphael Rabello maar is ook van grote invloed geweest bij klassieke componisten als Heitor Villa-Lobos en Radames Gnatalli (Bron: www.choroschool.com).

Since1987