Casa Film & Literatuur vr 26 jun 2015 St. August Willemsen presenteert "Pessoa, de vraag op het antwoord"

 10,00

26 juni 2015
Aanvang: 20:00 uur
Deur open: 19:00 uur

In stock

Description

Documentaire over Fernando Pessoa
De Stichting August Willemsen (SAW) kondigt met trots de vertoning aan van de documentaire Fernando Pessoa – De vraag op het antwoord, van Kees Hin en K. Schippers. Op 26 juni staat de film centraal. Samen met enkele speciale gasten gaan we inzoomen op het moment waarin Pessoa, en met hem vertaler August Willemsen, in één klap op het literair-culturele podium van Nederland stonden. Wat zou volgen was een tijd van meer vertalingen, vertalers, en andere culturele uitingen; kortom een cyclus van bloei van het Portugees in Nederland. De film brengt op een originele manier deze periode in beeld en wordt vertoond op een inspirerende, afwisselende avond met als thema: Pessoa in de Nederlanden.

De avond rond Pessoa in de Nederlanden begint om 20:00 uur. Gasten van de avond zijn o.a. filmmaker Kees Hin, docent en criticus Fernando Venâncio, literair journalist Anton de Goede. Volg deze link om een indruk van de documentaire van Kees Hin te hebben.

Kees Hin
Kees HIN (1936, Haarlem) begon zijn carrière in 1962 als assistent van de wereldberoemde filmmaker Bert Haanstra. In 1965 maakte hij zijn regiedebuut met de documentaire Onderaards, wat ook het begin inluidde van een levenslange scenario-samenwerking met de Nederlandse schrijver K. Schippers. Hij regisseerde meer dan 100 films. Voor zijn gehele oeuvre ontving hij in 1985 de L.J. Jordaanprijs. De documentaire, ‘De vraag naar het antwoord’, gemaakt in 1982, is ontstaan naar een nauwe KeesHinsamenwerking van Hin, Schippers en Willemsen. In de documentaire wordt Pessoa vanuit diverse originele invalshoeken benaderd, en August Willemsen speelde hierin een voorname rol: behalve die van vertaler, ook die van docent én acteur. Het is dan ook met recht een bijzondere productie, waarvan literair journalist Anton de Goede zich eerder dan ook afvroeg of dit type documentaire nog gemaakt wordt tegenwoordig.


‘Gedichten’, uit 1978: een mijlpaal

Na publicatie van de gedichtenbundel ‘Gedichten’ van Fernando Pessoa in 1978, ontstond er een ware hausse in interesse rond de dichter en zijn taal, het Portugees. En dat niet alleen, ook August Willemsen, hoewel hij al enige jaren aan de weg timmerde als vertaler van het Portugees, wist zijn naam definitief gevestigd. De jaren erna verschenen meer en meer boeken, gedichten, en artikelen, werd theater gemaakt over Pessoa en het Portugees.

SAW
Stichting August Willemsen zet zich in voor de culturele uitwisseling tussen het Portugees en het Nederlands, de literaire in het bijzonder. Een mooie filmavond, met een afwisselend programma rondom Pessoa en zijn vertaler sluit dan ook naadloos aan bij onze doelstelling. We hopen u op 26 juni te mogen begroeten in Teatro Munganga, net ten westen van het Vondelpark. Het belooft wederom een prachtige avond te worden, waarvoor het niet noodzakelijk is om diepgaande kennis van het onderwerp te hebben.

Since1987