Za 01 juni, 8:30pm – West Afrikaanse Kora Virtuoos Zoumana Diarra

 15,00

01 juni 2019
Aanvang 20:30
Doors: 20:00
At the door: €17,50

Out of stock

Description

Na het groot succes van vorig jaar, zijn ze er weer!

Mike del Ferro, piano http://mikedelferro.com/home.html
Zoumana Diarra op gitaar en Kora  www.zoumanadiarra.com
Olaf Keus op Drums en percussie http://www.olafkeus.nl/
Theo de Jong, Bassist http://theodejong.wixsite.com/index

Afrikaanse muziek met jazz!

Zoumana Diarra
Zoumana Diarra is geboren in Mali. Al op jonge leeftijd moest hij voor zichzelf zorgen en woonde onder andere in Burkina Faso en Ivoorkust. Vanaf zijn vierde jaar maakt hij muziek en zijn eerste gitaar maakte hij zelf van een leeg blik en vissnoer. Rond zijn zeventiende won Zou de eerste prijs van de ‘Biennale Artistique et Culturelle de la Jeunesse’, een belangrijke prijs voor jong getalenteerde muzikanten uit Mali en omliggende landen. Deze prijs zorgde ervoor dat hij ging spelen bij het legendarische orkest Railband du Bamako. In Afrika speelde hij verder o.a. met Super Biton de Segou, Super Djattta Band (met Zani Diabate), Super Rail Band, Alpha Blondy en Salif Keita.
Op zijn 18e ging Zou op wereldtour met Zani Diabate en vestigde zich daarna in Parijs. Een paar jaar later kwam hij terecht in Groningen, waar hij de band Benkadi oprichtte. Zou bleef in Nederland en ging steeds meer elementen uit de jazz toevoegen aan zijn gitaarspel. Pas in Nederland heeft hij zichzelf ook kora (Afrikaanse harp) leren spelen.
Inmiddels is Zou uitgegroeid tot een muzikale duizendpoot. Voor zover bekend is hij de enige muzikant ter wereld die een kora met maar liefst 44 snaren bespeelt. Met de nieuwe kora’s die hij de laatste jaren bouwde heeft Zou relevantie innovaties toegevoegd aan de al eeuwen bestaande kora zoals we die kennen van de traditionele koraspelers uit West-Afrika.

Zou is gitarist in het project de ‘Five Great Guitars’, een initiatief van Jan Kuiper waarbij vijf meester-gitaristen samen op het podium staan. Ook heeft hij in veel cross-overprojecten gespeeld met uiteenlopende orkesten en artiesten, zoals het Concertgebouw Orkest, Leonie Jansen, Trijntje Oosterhuis, Harry Sacksioni en Jan Akkerman. Verder heeft hij gespeeld in de band van Habib Koite en was hij de gitarist van het project Acoustic Africa III, met de Afrikaanse zangeressen Dobet Gnahore, Manou Gallo en Kareyce Fotso.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=LXOSaYeZMgE

Mike Del Ferro
De Nederlandse pianist Mike del Ferro is een veel gevraagde componist, pianist en arrangeur die in een indrukwekkende reeks muzikale genres schrijft en uitvoert. Hij heeft de wereld verkend (minstens 108 landen), op zoek naar samenwerkingen met muzikanten van culturen die heel anders zijn dan zijn eigen muziekwereld en de muzikale resultaten zijn opzienbarend, muzikale bruggen tussen culturen werden gebouwd. Hij heeft een contract met Challenge Records International voor een serie van 10 CD’s genaamd “Songs Inspired By Wandering The Globe”, waarin hij samenwerking met muzikanten van de hele wereld zoekt. De eerste CD ‘The Journey’, opgenomen met zijn nieuwe trio met de Nederlandse bassist Jeroen Vierdag en Belgische drummer Bruno Castellucci, werd wereldwijd uitgebracht in het voorjaar van 2012. Het tweede album ‘Impressions of Brazil’ is onlangs gelanceerd met vocalist / gitarist Ceumar uit Brazilië. Mike’s vader was de operazanger Leonard del Ferro (1921-1992), die met Maria Callas en Leonard Bernstein zong. Vanaf zijn vroegste jeugd groeide hij op met muziek van het hoogste niveau. De Amsterdammer begon zijn carrière op 9-jarige leeftijd. Hij studeerde klassieke piano en tijdens zijn studie ontwikkelde hij een voorliefde voor Jazz, hij studeerde Jazz en deed een Masters of Music in hedendaagse muziek aan het conservatorium van Amsterdam. Zijn reputatie als solist, begeleider, componist en arrangeur heeft geleid tot wereldwijde optredens, opnamen en tours met muzikanten zoals Toots Thielemans, Jack DeJohnette, Randy Brecker, Oscar Castro Neves, Deborah Brown, Erik Truffaz, Jorge Rossy, Scott Hamilton, Richard Galliano, Thijs van Leer (Focus), Harold Land, Jan Akkerman, Norma Winstone, Benny Bailey, Candy Dulfer, Trijntje Oosterhuis, Badi Assad onder zoveel anderen. Tot op heden heeft hij 15 albums opgenomen onder zijn eigen naam en is hij op talloze albums verschenen in veel verschillende genres van Dixieland tot Salsa.

Olaf Keus
Olaf Keus is thuis in vele stijlen en heeft al meerdere keren gepeeld in Munganga met de Brazilaanse artiesten als Ceumar , Banda Fulo en Nelson Latif.  Hij speelt ook latinjazz met Surinamese invloeden met 4Sure, bebop en latin jazz met quintet Okaku en als freelancer met vele grootheden als Deborah Carter, Ramon Valle, Mike dell Ferro, Ronald Snijders en Nita Aartsen uit Indonesië.

 

 

Theo de Jong
De Jonge is een allround basgitarist die zowel in Nederland als in België woont. Hij speelt de solid-body fretted and fretless bass guitar, evenals de akoestische basgitaar. Theo werkt met / heeft gewerkt met een groot aantal bekende nationale en internationale artiesten zoals Toots Thielemans, Trijntje Oosterhuis, Batida, Ekseption, Ilse DeLange, Karel Boehlee, Toon Roos, Gino Vannelli, Kaz Lux, Ivan Paduart, Maurane, Kayak, Philip Catherine, Dado Moroni, Dee Dee Bridgewater, Peter Herbolzheimer Big Band, Bobby Malach.

Since1987