Casa Concert ma 09 nov 2015 Tango Salon & Concert: "De moed om te vertrekken" by Kees Scholten & Margreet Markerink

 10,00

09 nov 2015
Aanvang 21.00 uur
Deur open 20:15

In stock

SKU: 1830 Category: Tags: , ,

Description

De Moed om te vertrekken
Een enorme vluchtelingenstroom komt Europa binnen. Mensen die hun land achterlaten op zoek naar een nieuwe bestemming.

Herhaalt de geschiedenis zich?

Ruim honderd jaar geleden vertrokken er miljoenen Europeanen, die hun heil zochten aan de oevers van de Rio de la Plata. De confrontatie met de reeds aanwezige bevolking en cultuur leverde een nieuwe muziek en dansvorm op:  de Tango.

……en het is dit lied
luid of lelijk gezongen
dat troost biedt aan hoe het is gegaan.

(uit: la Violeta )

Met gezongen vertalingen van oude en nieuwe tango’s nemen zanger/acteur Kees Scholten en pianiste/componiste Margreet Markerink u mee naar een wereld van havenkroegen, huurkazernes en bordelen en naar de ziel van mensen die de moed hebben om te vertrekken.

Illusies, avontuur, de liefde, mislukkingen en frustratie krijgen een stem, maar ook de heimwee en de nostalgie naar dat wat achtergelaten wordt.

Teksten van o.a.  : Castillo, Cadicamo en Ferrer
Muziek  van o.a.    Troilo, Donato, Piazzolla, Markerink
Vertalingen van de tango’s: Kees Scholten

Over Margreet Markerink
foto margreet (3)Na haar studie klassiek piano aan het conservatorium, besloot Margreet  om zich te gaan specialiseren in de Argentijnse tangomuziek. Dat is al weer vele jaren geleden.
Aanleiding was het bijwonen van een live optreden van Color Tango. Gegrepen door deze vurige en intense muziekstijl, voelde zij dat tangomuziek paste  bij haar zoektocht in de muziek. Een muziekstijl waar ook meer vrijheden en improvisatie in spel mogelijk is.
Aan het  Rotterdams conservatorium, studeerde Margreet de Argentijnse tangomuziek. Geïnspireerd door de lessen van pianist/componist Gustavo Beytelmann , die haar de technieken van de tango op de piano bijbracht, ging zij nieuwe tango muziek schrijven.

Met het nieuw opgerichte ensemble Tango Dorado tourde Margreet en haar collega’s  ruim tien jaar lang door NL , en in buitenland, maakten vele cd’s en dvd, en speelden met zanger’ , zangeressen zoals Jenny Arean; Sandra Rumolino, José Rivero.
Met haar eigen ensemble Trio Tangata speelt zij in binnen-en buitenland,(Istanbul , Finland, USA, Frankrijk ea) op festivals en in concertzalen. Afgelopen jaar trad zij op in Minnesota.  Tangata heeft inmiddels 3 cd’s gemaakt .

In het magazine Jazzism van september : “Markerink blinkt uit in haar eigen composities zoals Minnesota Tango. Dit nummer schreef zij n.a.v. haar ontmoeting met de tango society van  Minneapolis”. In 2008 won Margreet  de eerste nationale “choclo” compositieprijs voor nieuwe tangodansmuziek met 5 eigen composities. Het walsje “te quiero” bracht zij persoonlijk naar maestro Horracio Ferrer in Buenos Aires , die haar zei “it touches my heart” .

Optreden met Kees Scholten is voor Margreet een nieuw avontuur in de tangomuziek. Door te horen waar alle tango’s over gaan, en te luisteren naar de poëtische vertalingen van Kees, gaan de tango’s op een bijzondere manier leven, en versterkt het een andere manier van spelen en samenspel.

Over Kees Scholten
foto keesKees Scholten  is actor/singer/ director at Het Volksoperahuis in Amsterdam.

Few years ago he discovered the Argentina tango music. And especially the songs. He started to translate his favorite ones into Dutch. Trying to keep the original feel and groove. Together with pianist and composer Margreet Markerink he’s working on a programm of classic and new tango’s and the piano compositions of Margreet. A story  of  “the courage to leave and the desire to go back”.

Kees in the press:
Kees Scholten weet te ontroeren…     NRC, Kester Freriks
Scholten zingt beter dan Hazes..  NRC, Anneriek de Jong
….rauwe, krachtige bluesstem…stoere uitstraling van een popzanger…NRC
..Acteur en zanger Kees Scholten overdondert het publiek met zijn performance en stem en weet het publiek elke keer weer te verrassen…
…De acteur wisselt van personage alsof het een nieuw kledingstuk is….Antilliaans Dagblad, Natasja Gibbs

Since1987