Casa Literatuur Za 14 april 15:00 "August Willemsen: Brieven Aan De Lantaarn"

 0,00

14 April 2018
Aanvang: 15:00 uur (Deur open 14:30 uur)
Entree gratis – Entrada gratuita!

Beschrijving

Presentatie van het boek Brieven aan De Lantaarn, van August Willemsen

Toegelicht en van een nawoord voorzien door Jan Paul Hinrichs

Brieven aan De Lantaarn documenteert de weinig bekende samenwerking van meester-vertaler August Willemsen (1936-2007) en het Leidse studentenuitgeverijtje De Lantaarn. Deze gaf in de jaren 1981-1983 drie vertalingen door Willemsen van Braziliaanse auteurs uit: Gedichten door João Cabral de Melo Neto, Gedichten van Manuel Bandeira en de novelle Het uur en ogenblik van Augusto Matraga van João Guimarães Rosa. Alleen het laatste boekje werd later door een reguliere uitgeverij herdrukt. Alle vijftien brieven van Willemsen aan De Lantaarn zijn in deze uitgave gepubliceerd en uitvoerig toegelicht door De Lantaarn-redacteur van weleer, slavist Jan Paul Hinrichs. In zijn nawoord gaat hij dieper in op de samenwerking. De uitgave verschijnt in een eenmalige oplage van 75 exemplaren en is rijk geïllustreerd, onder andere met de covers van de nu bijna onvindbare, in lage oplage verschenen De Lantaarn-uitgaven.

Leiden: Fragment, 2018. 48 pp.

Programma (onder voorbehoud)
1. Welkom
2. Inleiding Jan Paul Hinrichs: “August Willemsen en Uitgeverij De Lantaarn: een minder bekende samenwerking”
3. Voordracht van gedichten van João Cabral de Melo Neto en Manuel Bandeira in het Portugees door Carlos Lagoeiro en in vertaling van August Willemsen door Bauke Marinus
4. Aanbieding boekuitgave: August Willemsen, “Brieven aan De Lantaarn” (uitgeverij Fragment, Leiden)
5. Vertoning van opnamen voor film met August Willemsen (verteller) en Rosa ensemble (muziek Daniel Cross): n.a.v. Diepe Wildernis de Wegen, van auteur João Guimarães Rosa.
6. Afsluiting
7. Borrel en verkoop van het boekje “Brieven aan De Lantaarn” (Prijs €17,50, maar uitsluitend op deze dag €15,00)

Sinds1987