Casa Dansvoorstelling za 22 nov 2014 Mano Amaro danst:ORI DANÇA

 10,00

Aanvang 20:00 uur

Uitverkocht

Artikelnummer: 686 Categorie: Tag:

Beschrijving

ORI DANÇA
Ori Dança is een theatrale dansvoorstelling geïnspireerd op het religieuze Afro-Braziliaanse universum, waaruit zeven goden van de Candomblé religie worden geëerd.
Het resultaat is multidisciplinair en multicultureel, waarbij professionals uit verschillende artistieke achtergronden (beeldende kunst, video, muziek, dans, theater) en nationaliteiten bij elkaar zijn gebracht.
Met het dans project, onderzoekt danser en choreograaf Mano Amaro de theatrale taal van de dans en die van de rituelen tijdens de ceremonies waarin de Afro-Braziliaanse goden in de ziel van de mensen kruipen, via hun stemmen praten en laten ze via hun lichamen dansen.

 

Over de voorstelling
In Brazilië zijn de aanbiddingsplaatsen van de Candomblé godsdienst bewaakt door Babalorixás (mannen) en Yalorixás (vrouwen), die worden gezien als “beschermers van de heiligen”. Zij zijn belast met de taak van het uitvoeren van een veelheid aan rituelen die de Candomblé cultus vormt, onder andere de heilige dans van de Orixás (de goden).
De toegang tot de ware hoeders van de heilige dans van het hoofd is niet gemakkelijk, maar voor danser en choreograaf Mano Amaro is dit altijd zijn universum geweest. Met zijn moeder als een Yalorixá, werd hij vanaf jonge leeftijd al voorgesteld aan de oude riten van Umbanda.

Oridança


 

Elke Orixá wordt vertaald in verschillende kwaliteiten van bewegingen die resulteren in een rijke, krachtige en poëtische dans.

Mano Amaro
Mano Amaro afkomstig uit Brazilië, Rio Grande do Sul, Pelotas, volgde zowel moderne als hedendaagse danslessen bij Beka Kanaan, Rubens Barbot, Newton Moraes en Eva Schuul. Nadien studeerde hij aan de Dansacademie van Salvador, Bahia om zich meer te verdiepen in de afro-braziliaanse dans. Na zijn vertrek naar België in 1996, professionaliseerde hij zich steeds meer en danste met verschillende choreografen waaronder Ann Van Den Broeck, Lu Marivoet, Agnia Saruliene en Goele Van Dijck. Ook op internationaal vlak wordt hij zowel voor workshops als zijn dansvorm gerespecteerd.
Samen met Leonardo Camarcio creëerde ze Ori Dança en een hedendaags danstheater voorstelling A=A van Contém Dança.

www.contemdanca.com

Colofon
Choreography and design: Mano Amaro
Director: Leonardo Camarcio
Dancer-performer: Mano Amaro
Videos: Leonardo Camarcio
Illustrations: Pascale Hellebaut
Design: Leonardo Camarcio
Pictures on this site: C. Garmendia
Production: Mano Amaro e Leonardo Camarcio

Links
website: www.manoamaro1.wordpress.com
Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=Syl1sICEx4A#t=18

Sinds1987